Një video e modifikuar dezinformon se një shtëpi ankandesh gjermane po organizon shkatërrimin e artit rus

Published on:

Postimi përhap gënjeshtra dhe shpërndan një video të redaktuar që abuzon me markën dhe besueshmërinë e televizionit Euronews. Euronews lëshoi ​​një deklaratë se videoja ishte e rreme dhe jo e modifikuar nga vetë televizioni dhe shtëpia gjermane e ankandeve Boland & Maroz konfirmoi se një ngjarje si ajo e përshkruar në këtë postim në Facebook nuk ishte planifikuar të ndodhte

Po shqyrtojmë një postim të publikuar në rrjetin social Facebook, në të cilin është publikuar një video. Përshkrimi i postimit thotë se veprat e artit rus nga shekujt e mëparshëm po shkatërrohen, dhe të ardhurat shkojnë për të mbështetur ushtrinë e Ukrainës.

Më pas postimi shton:

Një ditë njerëzit do t’i shikojnë këto kohë me tmerr dhe do të kuptojnë se sa larg janë humbur. A e bënë të njëjtën gjë pas pushtimit të paprovokuar të SHBA-së në Irak, Libi, Siri, Afganistan? Hipokritët. Ata janë në të njëjtin nivel me ISIS. Vlerat evropiane.

Në video rremë imitohet një raport në televizionin francez se “një shtëpi ankandi gjerman po organizon një mbrëmje donacionesh për forcat e armatosura ukrainase dhe se pjesëmarrësit po inkurajojnë shkatërrimin publik të artit rus”. Videoja shton se letrat nga Dostojevski dhe muzika e shkruar me dorë nga Çajkovski janë publikuar tashmë në ankand. Sipas videos false, ngjarja është një mundësi për botën e qytetëruar për të protestuar kundër agresionit rus në Ukrainë. Madje, video citon në mënyrë të rreme një deklaratë të supozuar nga shtëpia e ankandeve, e cila nuk është dhënë kurrë, duke thënë se ata deklaruan “se Rusia e ka diskredituar veten me agresion ushtarak në Ukrainë dhe se zhdukja e kulturës ruse është rezultati logjik i kësaj”.

Klipi përmban logon e Euronews, së bashku me të njëjtin font dhe grafikë të përdorur nga transmetuesi në mbulimin e tij në mediat sociale. Një shembull mund ta shihni në linkun e mëposhtëm.

Sipas videos së fabrikuar dhe raportit shoqërues, shtëpia e ankandeve Boland & Marots ftoi koleksionistët e artit të jepnin ofertat për piktura të artistëve rusë, vepra të shkrimtarëve dhe antikitete të tjera.

Pas shitjes, të gjitha do të shkatërrohen publikisht dhe fondet e mbledhura do t’u ndahen forcave të armatosura të Ukrainës, thuhet në videon e sajuar.

 

Megjithatë, Euronews lëshoi ​​një deklaratë në Twitter duke bërë të ditur se videoja ishte e rreme dhe se nuk ishte përpunuar grafikisht nga vetë televizioni.

 

Euronews as nuk e ka prodhuar dhe as publikuar këtë video. Grafikat dhe formati ynë janë keqpërdorur pa lejen tonë. Ne po marrim hapa për ta hequr atë nga të gjitha platformat dhe po hetojmë në mënyrë aktive se nga erdhi kjo video, tha Euronews në një postim në Twitter.

Rrjeti publikoi edhe artikull për videon e rreme.

Edhe Boland & Maroc lëshoi ​​​​një deklaratë në faqen e saj të internetit ku thuhet:

 

Një video e lidhur me emrin e Boland dhe Maroc, për një ankand të artit rus, po qarkullon në internet dhe rrjetet sociale. Kjo video është e rreme, e falsifikuar. Një ankand i tillë siç përshkruhet në video nuk do të ndodhë. Boland & Maroc është distancuar rreptësisht nga kjo video dhe ne jemi të tmerruar dhe të zemëruar që emri ynë është keqpërdorur.

Vërtetmatësi nuk e gjeti videon e shpërndarë në postimin që po shqyrtojmë në faqen e Euronews, as në kanalet e tyre në mediat sociale, as në faqen e Boland & Maroc.

Për të gjitha faktet e mësipërme, vlerësojmë se postimi është i pavërtetë dhe video është montazh dhe abuzim i markës dhe besueshmërisë së Euronews. Euronews nuk është krijuesi i videos dhe raportit dhe shtëpia gjermane e ankandeve ka konfirmuar se një ngjarje si ajo e përshkruar në këtë postim në Facebook nuk ishte planifikuar kurrë. 

Të gjitha komentet dhe vërejtjet në lidhje me këtë dhe artikujt e tjerë të Vërtetmatës-it, kërkesat për korrigjime dhe sqarime, si dhe sugjerimet për verifikimin e deklaratave të politikanëve dhe premtimeve të partive politike, mund t’i dorëzoni përmes këtij formulari