Nuk ka asnjë provë që Ukraina po humb 30,000 ushtarë në muaj në luftën me Rusinë

Published on:

Ish-prokurori publik i Ukrainës, Yury Luchenko, paraqet të dhëna spekulative për numrin e ushtarëve të vrarë dhe të plagosur. Në fund të fundit, në deklaratën e tij ai vetë u bën thirrje autoriteteve të Ukrainës që të publikojnë numrat e saktë të ushtarëve të plagosur, gjë që konfirmon se ai nuk i kishte dhe nuk foli në bazë të të dhënave zyrtare. Ukraina nuk ka publikuar shifrat për ushtarët e saj të vdekur dhe të plagosur që nga fillimi i pushtimit rus. Deri më tani, të gjitha shifrat e publikuara për anëtarët e vdekur dhe të plagosur të ushtrisë ukrainase janë ose parashikime ose supozime

 

Po shqyrtojmë një postim në rrjetin social Facebook ku shkruhet:

E vërteta ka filluar të rrjedhë edhe nga ukrainasit.
Ukraina humbet 30 mijë njerëz në muaj të vrarë dhe të plagosur rëndë në luftë.
Këtë e deklaroi ish-prokurori publik Yuriy Lutsenko në kanalin televiziv Pryamoy.
Sipas tij, autoritetet duhet të publikojnë shifrat reale të humbjeve të ushtrisë ukrainase për t’u treguar njerëzve seriozitetin e situatës dhe në këtë mënyrë t’i motivojnë ata të shërbejnë në forcat e armatosura të Ukrainës dhe jo të shmangin mobilizimin me çdo kusht.

Si pjesë e postimit shpërndahet një artikull i datës 7 janar 2024 (nga ctrana.news), ku shkruhet se Luçenko ka thënë se 30 mijë ukrainas vdesin ose plagosen rëndë çdo muaj në luftën me Rusinë.

Nuk ka asnjë konfirmim nga Qeveria e Ukrainës, presidenti ukrainas, Ministria e Mbrojtjes e Ukrainës apo ndonjë institucion tjetër zyrtar i Ukrainës për numrin e viktimave dhe të plagosurve në luftën në Ukrainë. Çdo deklaratë për këtë temë mund të jetë ose spekulim ose në rastin më të mirë një vlerësim, megjithatë, Ukraina nuk ka zbuluar zyrtarisht një shifër aktuale për humbjet e saj.

Në lidhje me këtë, më 10 janar 2024, Reuters në një tekst me temën se familjet e ushtarëve të rënë ukrainas kërkojnë që Ukraina t’i nderojë me nderimet më të larta, pra t’u japë atyre urdhrin “Hero i Ukrainës” – ndër të tjera thuhet:

Qeveria nuk i bën të ditur humbjet e saj, por shërbimet e inteligjencës perëndimore vlerësojnë se dhjetëra mijëra ushtarë ukrainas janë vrarë.

Le Monde franceze, në një tekst të botuar në fund të gushtit, pra 4-5 muaj më parë, thekson se Ukraina nuk tregon numrin e viktimave dhe të plagosurve në radhët e saj.

Që nga fillimi i pushtimit rus të Ukrainës, numri i ushtarëve ukrainas të vrarë ose të plagosur ka qenë një nga sekretet më të ruajtura. Siç është rasti në të gjitha konfliktet, praktika standarde është të mbivlerësohen humbjet e armikut dhe të nënvlerësohen të vetët. Kjo luftë nuk bën përjashtim dhe nuk mund të bëhet fjalë për dorëzimin e informacioneve kaq të ndjeshme te armiku dhe demoralizimin e popullatës. Ministria e Mbrojtjes e Ukrainës raporton çdo ditë për numrin e rusëve të vrarë, por hesht për humbjet e veta. Deri më 22 gusht 2023, numri i ushtarëve rusë të “likuiduar” që nga fillimi i pushtimit më 24 shkurt 2022 ishte 258.340, pa specifikuar nëse në këtë shifër përfshihen edhe të plagosurit, shkruan Le Monde franceze, më 24 gusht 2023.

Duke qenë se nuk ka të dhëna përkatëse për numrin e viktimave dhe të plagosurve nga pala ukrainase, mediat bëjnë llogaritë e tyre që ndryshojnë në mënyrë drastike. Për shembull, New York Times më 18 gusht 2023 citoi një burim anonim i cili deklaroi se kishte 500,000 ushtarë të vrarë dhe të plagosur nga të dyja palët (si rusë ashtu edhe ukrainas). Në atë tekst thuhet gjithashtu se Ukraina nuk raporton numra zyrtarë të të vrarëve dhe të plagosurve nga ana e saj. Edhe më herët, më 10 nëntor 2022, u bënë vlerësime të viktimave nga të dyja palët, por përsëri shifrat nuk u konfirmuan kurrë nga Ukraina.

ABC Australia raportoi më 29 gusht 2023 se Ukraina nuk jep shifra zyrtare se sa ushtarë ukrainas janë vrarë në fushën e betejës.

Vetë ish-prokurori Yury Luchenko në deklaratën e tij, të cituar në botimin që po shqyrtojmë, thekson se “autoritetet e Ukrainës duhet të tregojnë shifrat reale të humbjeve të ushtrisë ukrainase për t’i treguar njerëzve seriozitetin e situatës” dhe se ” ai beson se autoritetet duhet të tregojnë numrin e ukrainasve të vdekur”. Me këtë, në fakt, ai konfirmon se autoritetet e Ukrainës nuk e kanë deklaruar numrin e ukrainasve të vdekur dhe të plagosur. Në fund të fundit, ai vetë thotë se “flitet” për një numër gjysmë milioni apo 30 mijë të lënduar dhe të vdekur në muaj.

Yury Luchenko ishte Ministër i Punëve të Brendshme si në kabinetet e Julia Tymoshenko ashtu edhe në kabinetin e Viktor Janukoviçit. Ai është ish-udhëheqësi i bllokut të Petro Poroshenkos dhe ish-udhëheqësi i fraksionit të tij në Verkhovna Rada (parlamenti ukrainas).

Në vitin 2010, Luchenko u akuzua për shpërdorim detyre dhe falsifikim nga kryeprokurori i Ukrainës, Viktor Pshonka, në atë që u perceptua si hakmarrje politike, sepse Luchenko kishte hetuar një nga anëtarët e kabinetit të Yanukovych katër vjet më parë.

Në vitin 2012 ai u dënua me 4 vjet burg, por u fal nga Yanukovych në 2013. Në vitin 2016, ai u bë kryeprokuror i Ukrainës nën Presidentin Petro Poroshenko dhe u kritikua gjatë mandatit të tij për minimin e Byrosë Kombëtare Kundër Korrupsionit të sapoformuar të Ukrainës. Luchenko u hoq nga detyra nga Volodymyr Zelensky në vitin 2019.

Në këtë rast, ajo që thotë Luçenko, që Ukraina humbet 30 mijë ushtarë në muaj (që vriten ose plagosen), nuk përmban asnjë mbështetje zyrtare, domethënë Ukraina nuk thotë numrin e ushtarëve të saj të vdekur dhe të plagosur, si zakonisht bëhet në luftëra. Prandaj, vlerësojmë se nuk ka asnjë provë për pretendimin e Luçenkos se Ukraina humbet 30,000 njerëz në muaj qoftë me vdekje ose duke u plagosur. Veç kësaj, ai vetë në deklaratën e tij u bën thirrje autoriteteve të Ukrainës që të publikojnë shifrat e sakta të ushtarëve të plagosur, gjë që konfirmon se nuk i ka dhe nuk ka folur në bazë të të dhënave zyrtare.