Nuk ka bashkim mes Rusisë dhe Bjellorusisë

Published on:

Ilustrimi: Vertetmates.mk

Ky artikull u botua për herë të parë nga Vërtetmatës-i (Maqedonia e Veriut), në kuadër të projektit “Qendra kundër dezinformatave në Ballkanin Perëndimor: ekspozimi i ndikimeve të rrezikshme përmes gazetarisë mbikëqyrëse”

Postimi transmeton një deklaratë të rreme të Peskov bazuar në një dezinformatë se do të ketë një lloj bashkimi midis Rusisë dhe Bjellorusisë. Kontrolli ynë tregoi se as Peskov nuk bëri një deklaratë se dalja e Putinit në 26 qershor do të përcaktojë fatin e Rusisë dhe as Putin nuk njoftoi ndonjë bashkim me Bjellorusinë në fjalimin e tij. Në fjalën e tij, ai iu referua rebelimit të grupit Wagner, duke u thënë anëtarëve të tij se ata janë patriotë rusë dhe se kanë mundësinë të vazhdojnë t’i shërbejnë Rusisë dhe të lidhin një marrëveshje me Ministrinë e Mbrojtjes, ose ata që duan, mund të lëvizin në Bjellorusi.

 

Po shqyrtojmë një postim në Facebook, i cili, bazuar në supozimet dhe duke iu referuar një deklarate të rreme të zëdhënësit të Kremlinit, Dmitry Peskov, përhap lajme të rreme se Rusia do të bashkohet me Bjellorusinë.

Peskov tha se deklaratat që Putin do të bëjë sonte “do të përcaktojnë pa ekzagjerim fatin e Rusisë”, thuhet në postimin që publikon një artikull me titull: “Putini do të shpallë një bashkim me Bjellorusinë sonte?”.

Bëhet fjalë për fjalimin e presidentit rus Vladimir Putin të datës 26.06.2023, pas rebelimit të ushtarëve të grupit Wagner. Gjegjësisht, artikulli i shpërndarë në tekst përcjell një deklaratë të Peskovit i cili gjoja tha se deklaratat që Putin do të bëjë sonte (26 qershor) “pa ekzagjerim do të përcaktojnë fatin e Rusisë”.

Duke u nisur nga kjo deklaratë e supozuar e Peskov, postimi që po shqyrtojmë përhap gënjeshtra se Putini do të shpallte një bashkim me Bjellorusinë.

Kontrolli ynë tregoi se as Peskov nuk bëri një deklaratë të tillë, se deklarata e Putinit do të përcaktonte fatin e Rusisë dhe as Putin nuk njoftoi ndonjë bashkim me Bjellorusinë.

Përkatësisht, në prag të fjalimit të presidentit rus më 26.06, u shfaq lajmi për deklaratën e Peskov se fjalimi i Putinit gjoja do të jetë “përfundimtar dhe fatal”.

Një lajm i tillë është mohuar nga vetë Peskov.

Epo, sigurisht, kjo është e gabuar. Nuk kishte një deklaratë të tillë. Shumë joprofesionale për shumë njerëz, tha Peskov për RIA Novosti.

Sa i përket fjalimit të Putinit, presidenti rus në asnjë moment nuk përmendi ndonjë bashkim me Bjellorusinë. Në fjalën e tij, ai iu referua rebelimit të grupit Wagner, duke u thënë anëtarëve të tij se ata janë patriotë rusë dhe se kanë mundësinë të vazhdojnë t’i shërbejnë Rusisë dhe të lidhin një marrëveshje me Ministrinë e Mbrojtjes, ose ata që duan, mund të lëvizin në Bjellorusi.

Falënderoj ata ushtarë dhe komandantë të grupit Wagner që morën vendimin e vetëm të saktë – ata nuk shkuan në gjakderdhje vëllavrasëse, ata qëndruan në rreshtin e fundit. Sot ju keni mundësinë të vazhdoni t’i shërbeni Rusisë duke kontraktuar me Departamentin e Mbrojtjes ose agjenci të tjera të zbatimit të ligjit ose duke u kthyer te familja dhe miqtë tuaj. Kush dëshiron mund të shkojë në Bjellorusi. Premtimi që kam bërë do të realizohet. E përsëris, zgjedhja është e juaja, por jam i sigurt se do të jetë zgjedhja e ushtarëve rusë që e kuptuan gabimin e tyre tragjik. I jam mirënjohës Presidentit të Bjellorusisë Alexander Grigoryevich Lukashenko për përpjekjet dhe kontributin e tij në zgjidhjen paqësore të situatës, tha Putin në fjalimin e tij më 26.06.2023.

Nga e gjithë kjo mund të konkludojmë se postimi që po shqyrtojmë ka përcjellë një deklaratë të rreme të Peskov mbi bazën e së cilës ai vazhdoi të përhapë lajmin e rremë se do të ketë një lloj bashkimi midis Rusisë dhe Bjellorusisë. Putin nuk e ka bërë të ditur një gjë të tillë. Prandaj, mund të themi se postimi është i rremë.