Pluhuri i Saharasë është një fenomen natyror, jo ndotje e qëllimshme e ajrit

Published on:

Pluhuri Saharan është një fenomen natyror që ndodh kur ka një ciklon mbi Sahara, domethënë një lëvizje rrotulluese, e cila e ngre rërën në shtresat e sipërme të atmosferës. Kjo është një dukuri e zakonshme në muajt e pranverës. Përqendrimi më i lartë i rërës së shkretëtirës në vendin tonë është në muajt prill dhe maj

 

Një postim në rrjetin social Facebook pretendon se pluhuri i Saharasë që përfshiu Evropën pak ditë më parë është një shenjë e qartë se dikush po na helmon qëllimisht. Kjo është e pavërtetë, pluhuri Saharian është një fenomen natyror.

Sandy Sahara mbi Kiev… Këta do të na helmojnë të gjithëve… Bastardë të djallit…, thuhet në postim.

Pjesa më e madhe e Evropës gjatë ditëve të mëparshme ishte nën ndikimin e një anticikloni të fortë i cili nuk lejoi që vranësitë dhe shiu të na arrinin. Rryma e fortë e jugut na solli rërën e shkretëtirës nga Afrika. Postimi në Facebook, i cili është objekt i këtij rishikimi, shpërndau një video të realizuar në kryeqytetin e Ukrainës, Kiev, që tregon se qielli bëhet kafe për shkak të rërës së shkretëtirës. Njëkohësisht pretendohet rrejshëm se dikush dëshiron të na helmojë në këtë mënyrë.

Por kjo nuk ka të bëjë me helmimin dhe as nuk është e mundur të helmohen njerëzit në këtë mënyrë. Ky fenomen ndodh kur mbi Sahara ka një ciklon, pra një lëvizje rrotulluese, e cila ngre rërën në shtresat e sipërme të atmosferës. Kjo është një dukuri e zakonshme në muajt e pranverës. Përqendrimi më i lartë i rërës së shkretëtirës në vendin tonë është në muajt prill dhe maj.

Sipas faqes së internetit të Met Office, pluhuri i Saharasë është një përzierje e rërës dhe pluhurit nga Sahara, një zonë e madhe shkretëtirë që mbulon pjesën më të madhe të Afrikës së Veriut. Erërat e forta ngrenë rërën dhe pluhurin lart në qiell dhe kur ngrihen nga toka, retë e pluhurit mund të arrijnë lartësi të mëdha dhe të barten nëpër botë.

Që pluhuri të bjerë nga qielli në tokë, nevojitet shi. Teksa bien pikat e shiut, ato mbledhin grimcat e pluhurit dhe kur zbresin mbi diçka dhe avullojnë, ato lënë pas një shtresë pluhuri. Kjo do të thotë se pluhuri i Saharasë vjen në tokën e Evropës për shkak të erës dhe është një fenomen natyror dhe jo artificial.

Ky fenomen ka vazhduar për qindra, ndoshta mijëra vjet, thotë Jason Dunion, një studiues i uraganeve në Universitetin e Majamit, i cili punon me Laboratorin Oqeanografik dhe Meteorologjik të Atlantikut të Administratës Kombëtare Oqeanike dhe Atmosferike. 

Laboratori përdor satelitë për të monitoruar atë që e quan shtresa e ajrit të Saharasë. Ata e përshkruajnë atë si “një masë ajri shumë të thatë dhe me pluhur që formohet mbi shkretëtirën e Saharasë gjatë pranverës së vonë, verës dhe fillimit të vjeshtës”.

Ajri i ngrohtë dhe i thatë dhe erërat që lidhen me shtresën e ajrit të Saharasë mund të shtypin formimin e uraganit dhe ngrohjen e ngadaltë të oqeanit. Ndërsa retë e pluhurit mund të shtypin stuhitë, toka poshtë mund të ketë temperatura më të ngrohta. Pluhuri mund të ndikojë gjithashtu në cilësinë e ajrit, i cili mund të jetë i rrezikshëm për njerëzit me astmë ose sëmundje të tjera të frymëmarrjes.

Megjithëse pluhuri i Saharasë mund të ketë disa efekte negative, nuk ka asnjë provë që dikush po na “helmon” qëllimisht me pluhurin e shkretëtirës, ​​as nuk është e qartë se si një përpjekje e tillë do të ishte e mundur të planifikohej dhe zbatohej.

Pretendimet për helmim të qëllimshëm të popullsisë nga ajri janë pjesë e një teorie konspirative, popullariteti i së cilës nuk është zbehur për dekada. Pretendimet se ne po “spërkatemi çdo ditë” i përkasin teorisë së konspiracionit disa dekadash për të ashtuquajturat chemtrails (shkurtesa për “shtigjet kimike”), e cila është shpërndarë në hapësirat tona prej vitesh, veçanërisht gjatë pandemisë. Vërtetmatësi ka hedhur poshtë vazhdimisht pretendimet se dikush po na helmon nga qielli.

Sipas fakteve pretendimin se dikush po na “helmon me rërën e shkretëtirës” e vlerësojmë si të pavërtetë dhe teori konspirative.