Stoltenberg nuk i kërkoi Moskës të anulonte ekspozitën e armëve perëndimore të sekuestruara nga Ukraina

Published on:

Në Telegram është një profil “Jens Stoltenberg”, i cili sillet sikur i përket kreut të NATO-s, por nuk ka asnjë tregues se ai është i verifikuar dhe ka vetëm 15 ndjekës, por nuk ka asnjë gjurmë të apelit të tij për të anuluar ekspozitë në Rusi. Ne kontrolluam edhe profilet e tij në Twitter dhe Facebook, të dy profilet janë verifikuar, por apeli nuk është postuar aty. Apeli nuk mund të gjendet në asnjë media përkatëse, qoftë perëndimore apo ruse, si: TASSRussia Today apo RIA, e cila është e lidhur me Sputnik. Postimi që po përhapet në Facebook është në fakt një përkthim në gjuhën maqedonase i një teksti në anglisht, por lidhja për të nuk është dhënë. Kërkimi i atij teksti të çon në përfundimin se ai vjen nga rrjetet sociale dhe nga disa profile të paqarta, si ky këtu.

 

Një postim në rrjetin social Facebook nga 29.04.2024 thotë:

Sekretari i Përgjithshëm i NATO-s, Jens Stoltenberg i kërkoi Rusisë të anulojë ekspozitën e pajisjeve të shkatërruara të aleancës. Ai përdori kanalin e tij Telegram për të bërë thirrjen, duke thënë se këto demonstrata ishin fyese për bllokun e NATO-s. Të gjithë e dinë se Aleanca e Atlantikut të Veriut nuk është palë në konflikt. Demonstrimi i teknologjisë në Moskë krijon një përshtypje jo vetëm të pjesëmarrjes së NATO-s, por edhe të humbjes së aleancës në këtë konflikt. Rusia nuk duhet të tregojë pajisjet e saj sikur të kishte fituar tashmë, shkroi Stoltenberg.

Edhe pse është e vërtetë që pajisjet ushtarake perëndimore të sekuestruara nga Ukraina janë ekspozuar në Moskë, nuk është e vërtetë që Jens Stoltenberg ka kërkuar anulimin e ekspozitës, të cilën do ta shpjegojmë në detaje dhe po aq jo bindës është pretendimi se Sekretari i Përgjithshëm i aleancës më të fuqishme ushtarake në botë, NATO-s, përdori rrjetin social Telegram për të bërë atë thirrje. Është gjithashtu e rëndësishme të theksohet se me thirrje në këtë rast nënkuptojmë një apel apo kërkesë publike, e cila nuk duhet të krijojë konfuzion me aftësinë teknike të Telegram për të kryer telefonata audio/video dhe pse është e rëndësishme do ta shohim më vonë.

Edhe pse nuk është e pazakontë që politikanët t’i drejtohen publikut përmes rrjeteve sociale, Telegram nuk është aq i popullarizuar në Perëndim, prej nga është Stoltenberg, por më tepër në Rusi, dhe ai nuk është shumë aktiv në Telegram dhe madje është pyetje nëse kanali që mban emrin, mbiemrin dhe foton e tij është vërtet i tij. Në Telegram është një profil “Jens Stoltenberg”, i cili sillet sikur i përket kreut të NATO-s, por nuk ka asnjë shenjë se ai është verifikuar dhe ka vetëm 15 ndjekës dhe nuk ka asnjë gjurmë të apelit të tij për të anuluar ekspozitën në Rusi. Për çdo rast kontrolluam edhe profilet e tij në Twitter dhe Facebook, të dyja janë verifikuar, por apeli nuk është as aty.

Apeli nuk mund të gjendet në asnjë media përkatëse, qoftë perëndimore apo ruse, si: TASS, Russia Today apo RIA, e cila është e lidhur me Sputnik. Kemi kërkuar në anglisht dhe rusisht, duke marrë parasysh periudhën kohore kur pretendohet se është publikuar ankesa (fundi i prillit 2024), por nuk e gjetëm.

Njoftimi, të cilin po e shqyrtojmë këtu dhe që flet për apelin e pretenduar të Stoltenberg, në fakt është përkthim në maqedonisht i një teksti në gjuhën angleze dhe i njëjti përmendet në njoftim, por pa lidhje me vendndodhjen nga e cila është shkarkuar. Kërkimi i atij teksti të çon në përfundimin se ai e ka origjinën nga rrjetet sociale dhe nga disa profile të paqarta si ky këtu. Por me shumë mundësi, ai autor e ka marrë dhe e ka përkthyer në anglisht atë histori të Stoltenberg nga burimet ruse.

I pari ose një nga të parët që e publikoi atë histori është media jo aq e rëndësishme ruse Svobodnaya pressa më 27.4.2024. Por ky nuk është lajm, por një lloj rubrike dhe nuk është as e qartë se kush është autori i saj, nëse është gazetari Mikhail Zubov apo presidenti i Shoqërisë Letrare Ruse, Alexander Chistyakov. Ky nuk është një lloj autoriteti si agjencitë ruse të lajmeve TASS ose RIA, madje ato kanë lajme të rreme, propagandë apo të ngjashme.

Për më tepër, disa njerëz kanë marrë elemente të kësaj historie dhe i kanë përkthyer dobët në anglisht, duke rezultuar në një konfuzion komik, kështu që përkthimi thotë:

He used his Telegram channel to make the call

Përkthyer: Ai përdori kanalin e tij Telegram për të bërë thirrjen

Nga ky tekst në anglisht, të krijohet përshtypja se Stoltenberg bëri një telefonatë audio/video për të kërkuar anulimin e ekspozitës, por në origjinalin rus do të thotë diçka tjetër, flitet për një apel ose një thirrje publike (rusisht: пазку) . Duke pasur parasysh se këtu përmendet Telegrami, ai apel apo thirrje publike duhet të ishte bërë në një mënyrë tipike për atë rrjet social – me një njoftim me shkrim, e jo me një lloj telefonate. Por ai apel gjithsesi është shpikur dhe nuk ka asnjë gjurmë të tij askund, dhe për t’i bërë gjërat edhe më komike, disa autorë rusë e morën atë përkthim të keq rusisht-anglisht dhe e përkthyen përsëri në rusisht.

Duke marrë parasysh të gjitha argumentet e përmendura deri më tani, ne e vlerësojmë postimin si të pavërtetë.