Studentët e Harvardit u larguan nga ligjërata e konsullit izraelit, por në vitin 2019

Published on:

Ky incident ka ndodhur, por jo tani – në nëntor 2023 dhe jo në shenjë solidariteti me më shumë se 4 mijë fëmijë të vrarë brutalisht, siç pretendon postimi në Facebook, por në vitin 2019. Video materiali u publikua nga media e Middle East Eye më 14 nëntor 2019. Pra, ngjarja e shfaqur në video nuk lidhet aspak me demonstratën aktuale në Universitetin e Harvardit

 

Jemi duke shqyrtuar një postim në rrjetin social Facebook në të cilin shpërndahet video material ku shihet se si një grup studentësh të Universitetit të Harvardit largohen nga salla, pra amfiteatri, ndërkohë që folësi shpall prezantimin e tij. Në përshkrimin e postimit thuhet:

Konsulli izraelit në Nju Jork bojkotohet në Harvard. Konsulli i Përgjithshëm izraelit nga Nju Jorku (anëtar i ekipit të ambasadorit) mbërriti në SHBA në Universitetin e famshëm të Harvardit për t’u dhënë studentëve një leksion për “luftën e drejtë të Izraelit” dhe për këtë arsye një qëndrim neutral ndaj konfliktit është “anti-semitizëm”, e lëre më dënimin e Izraelit për krimet e tij të luftës në Palestinë.

Menjëherë pas fillimit të fjalimit, studentët u ngritën plotësisht në këmbë dhe u larguan nga salla në shenjë simpatie për më shumë se 4 mijë fëmijë palestinezë të vrarë brutalisht në më pak se një muaj.

Vërtetmatësi gjeti videon origjinale të këtij incidenti që ka ndodhur realisht, por jo në vitin 2023 dhe jo në shenjë solidariteti me më shumë se 4 mijë fëmijë të vrarë brutalisht, por në vitin 2019. Video materiali u publikua nga media e Middle East Eye më 14 nëntor 2019. Përshkrimi i klipit të publikuar në atë kohë thoshte se Danny Dayan, konsulli i përgjithshëm i Izraelit në Nju Jork, po fliste mbi temën “Strategjia ligjore për vendbanimet izraelite” kur dhjetëra studentë të drejtësisë në Harvard duke brohoritur “vendbanimet janë krime lufte” u larguan nga amfiteatri dhe më pas Diane mbajti leksione për një audiencë shumë më të vogël.

Kjo video e vjetër – e vitit 2019, filloi të shpërndahej në rrjetet sociale gjatë luftës aktuale në Gaza. Vetë postimi në Facebook, së bashku me videon më të vjetër të datës, shpërndahet në kontekstin e ndarjeve të studentëve të Universitetit të Harvardit dhe kur atje ka aktivitete proteste (nëntor këtë vit).

Më herët, qysh në tetor 2023, një grup studentësh të Harvardit në kampus nënshkruan një letër (deklaratë grupi), në të cilën deklaronin se Izraeli është i vetmi përgjegjës për sulmet nga Hamasi. Më pas këta studentë u sulmuan ashpër dhe një kamion me një billboard që tregonte emrat dhe fotot e studentëve që nënshkruan deklaratën e grupit u shfaq përpara kampusit të Harvardit. Billbordi i etiketoi ata “krye antisemitët e Harvardit”. Miliarderi Bill Ackman kërkoi që Harvardi të publikojë emrat e këtyre studentëve në mënyrë që ata të mos punësohen në të ardhmen.

Vetë universiteti ka njoftuar rritjen e policisë në kampus, si dhe burimet në dispozicion të studentëve nëse ata ndjejnë se siguria e tyre fizike është në rrezik, për shkak të situatës polarizuese që rezulton si brenda dhe jashtë kampusit.

Më 17 nëntor të këtij viti, një grup studentësh pushtuan sallën e studentëve të Harvardit dhe një grup prej rreth 100 protestuesish u mblodhën jashtë. Grupi Hebrenjtë për Palestinën e Harvardit pushtuan sallën e universitetit duke kërkuar përfundimin e armiqësive midis Izraelit dhe Hamasit. Nëntë studentë kanë qëndruar gjithë natën në universitet, pavarësisht se dekani u ka ofruar të ndalojnë protestën dhe të mos përfundojnë në komision disiplinor. Studentët kishin tre kushte për t’i dhënë fund protestës, përfshirë një përgjigje me shkrim për kërkesat e tyre dhe një garanci se nuk do t’i nënshtroheshin procedimeve disiplinore në bordin administrativ. Kërkesat e grupit janë që administrata e Harvardit të bëjë thirrje për një armëpushim, për më shumë mbështetje administrative për organizatorët e studentëve pro-palestinezë, si dhe krijimin e një komiteti kërkimor mbi islamofobinë, racizmin anti-palestinez dhe kundër shtypjes së fjalimit pro-palestinez dhe që universiteti të shkruajë një deklaratë që konfirmon se anti-sionizmi dhe antisemitizmi nuk janë njësoj. Kërkesat e tyre nuk u pranuan. Studentët qëndruan në bodrumin e sallës së universitetit.

Protesta përfundoi pas 24 orësh. Ai tërhoqi kritika nga zëdhënësi i qeverisë izraelite, Elion Levy, i cili i quajti protestuesit “apologjistët e Hamasit”.

Violet Beron, një nga organizatorët e protestës së Harvardit, tha:

Ne qëndruam sepse kërkesat tona janë më të rëndësishme se kërcënimet nga Universiteti. Ne qëndruam sepse duam t’i themi administratës se nuk do të heshtim ndërsa ata vazhdojnë të jenë bashkëpunëtorë në vrasje dhe gjenocid.