Ukraina nuk e ndaloi ortodoksinë dhe Zelenski nuk i dhuroi Papës një ikonë pa Jezusin, por një pikturë artistike

Published on:

Ukraina nuk e ka ndaluar Ortodoksinë, aq më pak është bërë “satanike dhe duke bërë luftë të hapur kundër Zotit”, siç pretendon ky postim. Gjithashtu Zelenski nuk i ka dhuruar Papa Françeskut një ikonë pa imazhin e Jezusit, por është një imazh që nuk aludon për asgjë satanike, ka simbolikë dhe i kushtohet fëmijëve viktima të luftës së tmerrshme në Ukrainë të nisur nga Rusia.

Një postim në Facebook pretendon se Ukraina ka ndaluar Ortodoksinë, duke i quajtur ukrainasit satanistë që bëjnë luftë të hapur kundër Zotit.

Cili ishte mesazhi i Zelenskit duke paraqitur një ikonë pa Jezusin!?
Tani ata e kanë ndaluar zyrtarisht Ortodoksinë në Ukrainë.
Ata (satanistët) tashmë po bëjnë një luftë të hapur kundër Zotit, thuhet në postim.

Ai përmban dy gënjeshtra – njëra që i referohet dhuratës që presidenti ukrainas Volodymyr Zelensky i bëri Papa Françeskut dhe e dyta se Ortodoksia është e ndaluar në Ukrainë.

Zelensky vizitoi Vatikanin dhe u takua me Papën më 13 maj të këtij viti.

Siç raportoi Vatican News në faqen e tij të internetit, Papa Françesku i dhuroi Presidentit Zelenski një skulpturë bronzi që përfaqëson një degë ulliri, një simbol i paqes.

Presidenti ukrainas, nga ana tjetër, i solli Atit të Shenjtë një vepër arti të bërë nga pllakë antiplumb dhe një pikturë të titulluar “Humbje” për vrasjen e fëmijëve gjatë konfliktit, raporton Vatican News.

Në një tjetër postim lidhur me dhuratat që Zelensky i bëri Papës, Vatican News shkruan:

Dhuratat e dorëzuara nga Zelenskiy ishin domethënëse: një vepër artistike e bërë nga dërrasë antiplumb dhe një pikturë për vrasjen e fëmijëve gjatë konfliktit të titulluar: Humbja 2022-58, ku 58 përfaqëson ditën e pesëdhjetë e tetë që nga fillimi i pushtimit të Rusisë që, deri në atë moment kishte shkaktuar vdekjen e 243 fëmijëve. Një humbje për të ardhmen dhe për mbarë njerëzimin.

Vërtetmatësi kërkoi imazhin e Virgjëreshës që mban Jezusin, i cili përshkruhet si një hije e zezë pa fytyrë. Duhet të përmendim se ky është një imazh, jo një ikonë, siç pretendon postimi.

Piktura është vepër e artistit ukrainas Oleksiy Revika. Siç shkruhet në faqen e internetit Sunseed Art, ku shitet kjo pikturë, vepra “Humbje, 2022-58” përshkruan një nga vijat e kuqe të serisë së posterëve – vrasjen e fëmijëve. Numrat 2022-58 janë dita e pesëdhjetë e tetë nga fillimi i pushtimit të plotë rus. Në kohën kur u krijua imazhi, sipas të dhënave zyrtare, 243 fëmijë vdiqën si pasojë e agresionit të armatosur të Rusisë kundër Ukrainës.

Këto janë 243 mundësi për të ardhmen. Duke prishur imazhin e zakonshëm, por në të njëjtën kohë duke ruajtur rendin e përgjithshëm kompozicional, ai shtoi një boshllëk për të përcjellë një mesazh të rëndësishëm: vrasja e fëmijëve është një humbje e madhe për mbarë njerëzimin. Për shkak të shkeljes së qëllimshme të përbërjes dhe përmbajtjes së imazhit klasik të ikonës ukrainase nga autori, u krijua një imazh që shumë familje ukrainase u prekën nga Mungesa. Qëllimi kryesor i autorit ishte të tërhiqte vëmendjen e komunitetit botëror për tragjedinë dhe të kujtonte edhe një herë nevojën për të ndihmuar Ukrainën në luftën kundër agresorit, shkruan Sansid Art në shpjegimin e kuptimit të veprës.

Pra, Zelensky nuk i ka dhënë Papës një ikonë, siç pretendohet në postim, por një pikturë artistike dhe nuk ka të bëjë me ndonjë gjë satanike, është një simbol i luftës së tmerrshme në Ukrainë në të cilën vdiqën shumë fëmijë.

Këtu mund të shikoni videon e takimit të Zelenskit me Papa Françeskun dhe shkëmbimin e dhuratave.

Sa i përket pretendimit në postim se Ukraina e ndaloi Ortodoksinë, edhe ky është i rremë. Konkretisht, më 19.10.2023, parlamenti ukrainas me 267 vota “pro” dhe 15 “kundër” nga gjithsej 450 deputetë miratoi projektligjin për ndalimin e Kishës Ortodokse të Ukrainës, e cila është nën juridiksionin e Kishës Ortodokse Ruse.

Ligji do të ndalojë aktivitetet e organizatave fetare të lidhura me qendrat e pushtetit në shtetin që po kryen agresion të armatosur kundër Ukrainës.

Vertetmatësi ka shkruar tashmë për këtë temë. Megjithëse nuk ka asnjë fe zyrtare shtetërore në Ukrainë, Ortodoksia Lindore ka qenë prej kohësh përkatësia fetare mbizotëruese.

Një nga pengesat midis Ukrainës dhe Rusisë është feja. Lidhjet historike me Moskën kanë penguar prej kohësh formimin e një kishe kombëtare të unifikuar në Ukrainë. Dy kisha kryesore luftuan për pushtetin kishtar: Kisha Ortodokse Ukrainase e Patriarkanës së Moskës, e cila u themelua në vitin 1990 si një kishë vetëqeverisëse nën juridiksionin kanonik të Kishës Ortodokse Ruse (KOR) dhe është më e madhja në Ukrainë me rreth 12,000 famulli dhe Kisha Ortodokse e Ukrainës – Patriarkana e Kievit, e formuar në vitin 1992 nga klerikët ukrainas që kërkonin pavarësinë nga KOR.

Në tetor 2018, Kisha Ortodokse e Ukrainës u nda zyrtarisht nga Kisha Ortodokse Ruse pas më shumë se 300 vjetësh. Vendimi, i cili u miratua nga Patriarkana e Kostandinopojës, e njohur edhe si Patriarkana Ekumenike, kisha ortodokse “e para ndër të barabartat” në botë, shkaktoi pasoja të mëdha në botën ortodokse, ndoshta më të rëndat në botë në 1000 vitet e fundit. Në të njëjtin muaj që u shpall deklarata, Kisha Ortodokse Ruse njoftoi se do të ndërpresë lidhjet me Patriarkanën.

Si rezultat i përçarjes, Kisha Ortodokse Ruse humbi shumë nga territori i saj, besimtarët dhe, më e rëndësishmja, autoriteti i saj shpirtëror dhe simbolik mbi Ukrainën. Të dy presidenti rus Vladimir Putin dhe patriarku Kirill e dënuan përçarjen.

Sipas kësaj, nuk mund të thuhet se Ukraina e ndaloi Ortodoksinë. Ajo ndaloi vetëm veprimtarinë e kishës e cila për vite ishte nën juridiksionin e Moskës (KOR). Kisha Ortodokse Ukrainase – Patriarkana e Kievit, e themeluar në vitin 1992 nga kleri ukrainas që kërkuan pavarësinë nga KOR, mbetet ende në Ukrainë.

Nga e gjithë kjo mund të konkludojmë se Ukraina nuk e ka ndaluar Ortodoksinë, aq më pak është bërë “satanike dhe është duke luftuar hapur kundër Zotit”, siç pretendon postimi që po analizojmë. Gjithashtu, Zelensky nuk i ka dhuruar Papa Françeskut një ikonë pa imazhin e Jezusit, por është një imazh që nuk aludon për asgjë satanike, ka simbolikë dhe i kushtohet fëmijëve viktima të luftës së tmerrshme në Ukrainë të nisur nga Rusia.