Ukraina nuk i mobilizon personat me sindromën Down

Published on:

Personat me çrregullime kromozomale me mosfunksionime të rëndësishme, përfshirë personat me sindromën Down, nuk mund të shërbejnë në ushtri, sipas Rregullores së Ekzaminimit Mjekësor Ushtarak në Forcat e Armatosura të Ukrainës. Më 16 prill, presidenti ukrainas Zelenski nënshkroi Ligjin e Mobilizimit, i cili pritet të zgjidhë problemin e mungesës së ushtarëve në Ukrainë për shkak të pushtimit rus të vendit, por nuk parashikon mobilizimin e personave me sindromën Down.

 

Ne po analizojmë një postim në Facebook që pretendon se Ukraina po mobilizon njerëzit me sindromën Down në luftë.

E tmerrshme, thuhet në postim.

Pretendimi se Ukraina po mobilizon njerëzit me sindromën Down është i gabuar.

Sindroma Down është një gjendje që shkakton një tepricë të kromozomeve, të cilat mund të shkaktojnë vështirësi mendore dhe fizike.

Personat me çrregullime kromozomale me mosfunksionime të rëndësishme, përfshirë personat me sindromën Down, nuk mund të shërbejnë në ushtri sipas Rregullave të Ekzaminimit Mjekësor Ushtarak në Forcat e Armatosura të Ukrainës, të ndryshuar më 18 gusht 2023, shkruan faqja e kontrollit të fakteve Sichek.org , duke përcjellë verifikimin e fakteve nga portali boshnjak Raskrinkavanje.ba.

I njëjti dekret parashikon rregulla të hollësishme sipas të cilave personat me sëmundje dhe gjendje të caktuara shpallen të papërshtatshëm për shërbimin ushtarak.

Foto: Printscreen nga Rregullorja për Ekzaminimin Mjekësor Ushtarak në Forcat e Armatosura të Ukrainës

Në mediat e besueshme, siç tregohet nga rezultatet e kërkimit në Google, nuk ka asnjë informacion në lidhje me rekrutimin e personave me sindromën Down në Ukrainë. Këto pretendime vijnë nga burime pro-ruse dhe përveç videove me autenticitet të dyshimtë, nuk ka asnjë provë për të konfirmuar saktësinë e këtyre pretendimeve, shton Sicek.org.

Më 16 prill, presidenti ukrainas Volodymyr Zelenski nënshkroi Ligjin e Mobilizimit, i cili pritet të zgjidhë problemin e mungesës së ushtarëve në Ukrainë për shkak të pushtimit rus të vendit, por nuk parashikon mobilizimin e personave me sindromën Down.

Bëhet fjalë për një ligj që është miratuar nga parlamenti ukrainas më 11 prill, i cili do të rregullojë mënyrën e rekrutimit të qytetarëve.

Ligji i detyron ukrainasit nga mosha 18 deri në 60 vjeç të informojnë autoritetet ushtarake për të dhënat e tyre personale, në mënyrë që zyrat e rekrutimit të mund të shohin më lehtë se kush mund të mobilizohet në cilin rajon.

Meshkujt e aftë do t’u kërkohet me ligj që të mbajnë një dokument regjistrimi të lëshuar nga projekt-zyra gjatë gjithë kohës, ndërsa zyrtarët do të lejohen të kërkojnë dokumentin në rrugë, njoftoi Radio Evropa e Lirë. 

Megjithëse ligjvënësit lehtësuan disa dispozita që lidhen me evazionin e shërbimit ushtarak, ligji lejon dënimin për evazionin e shërbimit.

Ligji nuk parashikon asnjë afat kohorë për kryerjen e shërbimit ushtarak, çka do të thotë se ushtarët që luftojnë që nga fillimi i pushtimit, pra që nga shkurti i vitit 2022, nuk e dinë ende se kur do të çmobilizohen.

Për shkak të gjendjes ushtarake, burrave të moshës ushtarake u ndalohet të shkojnë jashtë vendit, por nuk ka procedurë për thirrjen e burrave ukrainas që ndodhen jashtë vendit, njofton Radio Evropa e Lirë.

Nuk është hera e parë që shpërndahet dezinformata në lidhje me mobilizimin e trupave në Ukrainë. Vërtetmatësi ka shkruar tashmë se Ukraina nuk dërgon gra shtatzëna për të luftuar në front me rusët dhe ne gjithashtu hodhëm poshtë informacionin se të gjitha gratë ukrainase midis moshës 18 dhe 60 vjeç do të mobilizohen në luftë.

Përveç këtyre, shpërndahej dezinformata se Ukraina po rekruton njerëz nën moshën 18 vjeç. Dhe për këtë ka shkruar Vërtetmatësi.

Nga të gjitha faktet më sipër mund të konkludojmë se nuk ka asnjë provë që Ukraina po mobilizon njerëzit me sindromën Down në luftë. Personat me çrregullime kromozomale me mosfunksionime të rëndësishme, përfshirë personat me sindromën Down, nuk mund të shërbejnë në ushtri, sipas Rregullores për Ekzaminimin Mjekësor Ushtarak në Forcat e Armatosura të Ukrainës, të ndryshuar më 18 gusht 2023. Më 16 prill, presidenti ukrainas Zelensky nënshkroi Ligjin e Mobilizimit, i cili pritet të zgjidhë problemin e mungesës së ushtarëve në Ukrainë për shkak të pushtimit rus të vendit, por nuk parashikon mobilizimin e personave me sindromën Down. Për shkak të gjithë kësaj, ne e vlerësojmë si të pavërtetë postimin që po analizojmë.