Ukrainasit nuk e kanë shitur besimin e tyre ortodoks, ai është mbizotërues në Ukrainë

Published on:

Një numër i lartë prej 72 përqind i ukrainasve e deklarojnë veten si të krishterë ortodoksë, nga të cilët 54 përqind janë adhurues të Kishës Ortodokse Autoqefale të Ukrainës, 14 përqind e identifikuan veten si të krishterë ortodoksë pa specifikuar një përkatësi kishtare dhe 4 përqind e lidhin veten me Patriarkanën e Moskës. Sipas kësaj, feja ortodokse është mbizotëruese në Ukrainë, gjë që e bën këtë postim në Facebook të rremë, sipas të cilit ukrainasit e kanë shitur veten fenë ortodokse

 

Një postim në rrjetin social Facebook pretendon se ukrainasit e kanë shitur besimin e tyre ortodoks dhe se pas zgjedhjeve kjo është ajo që na pret edhe neve. Ky pretendim është së pari i rremë, së dyti nuk ka logjikë.

Postimi shpërndau një klip nga një video e postuar në Telegram që tregon një person fetar duke u lutur në shi. Në foto shkruhet:

Ukrainasit kanë shitur zyrtarisht besimin e tyre ortodoks sot.

A po dëgjojmë o Sorosovci nga VMRO, LSDM, E majta që të pret pas zgjedhjeve me Bartolomeun dhe shenjtorin tënd Partheni, keni përshëndetje nga Palço.

Ukrainasit nuk e kanë shitur besimin e tyre ortodoks. Ky pretendim është i rremë. Ukrainasit janë ortodoksë dhe kisha ukrainase është ortodokse dhe kjo nuk ka ndryshuar, as tani e as kurrë.

Megjithëse nuk ka asnjë fe zyrtare shtetërore në Ukrainë, Ortodoksia Lindore ka qenë prej kohësh përkatësia fetare mbizotëruese. Ndarja formale midis shtetit dhe kishës u siguron ukrainasve një nivel të lartë lirie fetare. Megjithatë, në praktikë tradita e Ortodoksisë Lindore ka një ndikim të rëndësishëm në politikën, shoqërinë, arsimin, ligjin dhe vlerat familjare të Ukrainës. Ndikimi kulturor i Ortodoksisë Lindore është i dukshëm në arkitekturën publike si dhe në hapësirat private.

Një sondazh i kryer nga Instituti Ndërkombëtar i Sociologjisë i Kievit (KIIS) në vitin 2022 tregon se krishterimi është feja dominuese në Ukrainë, me 85 për qind të popullsisë që identifikohet si e krishterë. Një 72 për qind e popullsisë e deklaron veten si të krishterë ortodoksë nga të cilët 54 për qind janë adhurues të Kishës Ortodokse Autoqefale të Ukrainës, 14 për qind e identifikuan veten si të krishterë ortodoksë pa specifikuar një përkatësi kishtare dhe 4 për qind e lidhin veten me Patriarkanën e Moskës. Një tjetër 9 për qind e ukrainasve u deklaruan të përkushtuar ndaj Kishës Katolike në Ukrainë: 8 për qind grekë katolikë ukrainas dhe 1 për qind katolikë latinë. Dy për qind e popullsisë deklaroi lidhje me kishën kryesore protestante dhe një tjetër 2 për qind u identifikua me një sekt alternativ të krishterimit (si Dëshmitarët e Jehovait).

Sipas kësaj feja ortodokse dhe si është mbizotëruese në Ukrainë, gjë që e bën postimin në Facebook duke thënë se ukrainasit e kanë shitur veten fenë ortodokse, të pavërtetë dhe të pakuptimtë.

Ajo që ndodhi në Ukrainë, e cila po shkakton postime të tilla të pasakta në mediat sociale të dominuara nga një narrativë propagandistike ruse, është miratimi i një ligji në Parlamentin ukrainas që mund të ndalojë Kishën Ortodokse të Ukrainës. Ukraina ka dy kisha ortodokse – Kishën Ortodokse të Ukrainës (Patriarkana e Moskës) dhe Kishën Ortodokse Autoqefale të Ukrainës. Ligji, nëse dhe kur të miratohet plotësisht, do të prekë Kishën Ortodokse të Ukrainës, e cila ka lidhje me Rusinë. Në tetor të vitit të kaluar, ligji mori mbështetjen e deputetëve në lexim të parë. Përpara se të hyjë në fuqi, duhet të kalojë leximin e dytë dhe më pas të miratohet nga presidenti. Ligji do të ndalojë aktivitetet e të gjitha organizatave fetare që lidhen me propagandën ushtarake ose justifikojnë pushtimin rus të Ukrainës.

Ligji është sjellë sepse, siç informohet nga Qendra për Komunikime Strategjike në Ministrinë e Kulturës dhe Politikës së Informacionit të Ukrainës, u zbulua se Kisha Ortodokse Ukrainase e Patriarkanës së Moskës po përhap propagandë ruse, duke mbuluar aktivitetet e shërbimeve të armikut dhe duke rekrutuar agjentët rusë.

Shërbimi i sigurisë i Ukrainës njoftoi më parë se kishte hapur 68 procedime penale kundër zyrtarëve të KOU-së që nga fillimi i luftës, duke bërë akuza të tilla si tradhti, bashkëpunim, ndihmë dhe nxitje e një vendi agresor, nxitje publike për urrejtje fetare, shitje të armëve të zjarrit dhe shpërndarje pornografie për fëmijë. Shtetësia ukrainase iu hoq 19 përfaqësuesve të Kishës Ortodokse të Ukrainës, të cilët mbanin pasaporta ruse dhe përhapnin propagandë pro-Kremlinit për luftën. Përveç kësaj, Patriarku rus Kirill mbështet hapur pushtimin ushtarak rus të Ukrainës.

Megjithëse situata është e ndërlikuar dhe çështja e kishës është e përzier si me politikën ashtu edhe me luftën, nuk mund të argumentohet se ukrainasit e kanë shitur besimin e tyre ortodoks. Ortodoksia ka rrënjë të thella në historinë e Ukrainës dhe shumica e popullsisë është ortodokse. Feja, duke përfshirë krishterimin ortodoks, nuk është diçka që mund të shitet. Është një sistem besimi i rrënjosur thellë që është personal, privat dhe nuk mund të “shitet” nga askush.

Narrativa se ukrainasit po “shesin” fenë e tyre rrjedh nga tensionet gjeopolitike midis Ukrainës dhe Rusisë. Pretendime të tilla shpesh propagandohen për të minuar sovranitetin e Ukrainës dhe për të forcuar ndikimin rus në rajon. Është e rëndësishme të njihen këto narrativa si pjesë e fushatave më të gjera të dezinformimit që synojnë manipulimin e opinionit publik.

Prandaj, ne e vlerësojmë këtë postim si të pavërtetë.