Video e modifikuar grafikisht e keqpërdorur për të tallur Bidenin

Published on:

Toni i videos së njoftimit është ndryshuar dhe nuk korrespondon me atë të videos origjinale të konferencës për shtyp pas takimit të Biden dhe Zelensky (12 dhjetor), e publikuar në revistën prestigjioze Forbes. Audioja është e përpunuar teknikisht, kështu që ju krijohet përshtypja se Biden buzëqeshi në një pyetje specifike gazetareske. Por edhe nëse njëri prej gazetarëve do të bënte pyetjen “a dëshiron Biden të fitojë Ukraina”, nuk mund të pretendohet me siguri se ai qeshi pikërisht me atë pyetje, pasi që pas takimit nuk kishte pjesë zyrtare për pyetje gazetareske, kështu që pas përfundimit të ngjarjes mund të dëgjoni se si gazetarët bërtasin dhe bëjnë shumë pyetje në të njëjtën kohë.

 

Po shqyrtojmë një postim në rrjetin social Facebook ku shkruhet:

Presidenti Biden, a mendoni se Ukraina mund ta fitojë këtë luftë?
Po ose Jo?
Përgjigjja është tipike e një budallai. 

Si pjesë e njoftimit, shpërndahet një video në të cilën dëgjohet një zë që pyet: “President Biden, a dëshiron që Ukraina ta fitojë këtë luftë, po apo jo?”, dhe në atë moment Biden buzëqesh. Në dhomën ku ndodhet Biden dëgjohen zëra të tjerë.

Vërtetmatës gjeti videon origjinale të ngjarjes të postuar në kanalin Forbes në YouTube. Ai paraqet takimin e përbashkët që presidenti i Shteteve të Bashkuara, Joe Biden, dhe ai i Ukrainës, Volodymyr Zelensky, patën në Uashington (12.12.2023). Në takim, Biden tha se nëse Kongresi nuk voton për ndihmën për Ukrainën para pushimeve të festave, kjo do të jetë dhurata më e mirë e Krishtlindjeve për Putinin. Ai shtoi se ka nënshkruar 200 milionë dollarë për Ukrainën dhe se atje do të mbërrijnë shpejt.

Vendimet që marrim tani do të përcaktojnë të ardhmen për dekadat e ardhshme, veçanërisht në Evropë. Ky është një nga ato momente. Kongresi duhet të miratojë paratë për Ukrainën para festave, përpara se t’i japë Putinit dhuratën më të mirë të Krishtlindjes, tha Biden.

Në videon e publikuar nga takimi në kanalin YouTube të Forbes, shihet se Biden dhe Zelensky fillimisht bëjnë deklarata, e më pas Biden tregon se ka nënshkruar një dokument për 200 milionë dollarë të tjera për Ukrainën (afërsisht minuta 4 e 14 sekonda në video).

Pasi thotë se ka firmosur 200 milionë dollarë për t’i dhënë Ukrainës, Biden thotë faleminderit dhe nga qëndrimi shihet se nuk ka ndërmend të përgjigjet në asnjë pyetje gazetareske. Edhe anëtarët e kabinetit të tij përgjegjës për protokollin dhe marrëdhëniet me publikun i drejtojnë gazetarët të largohen nga salla dhe t’i falënderojnë. Biden nuk i përgjigjet asnjë pyetjeje.

Në videon origjinale të konferencës për shtyp të publikuar nga Forbes, në sfond mund të dëgjohen zëra të shumtë që bëjnë pyetje, por asnjëra nuk është përgjigjur nga Biden (shikoni duke filluar nga 4 minuta e 25 sekonda në video). Në videon e Forbes, zëri që sipas postimit që po rishikojmë, pyet: “Doni që Ukraina ta fitojë këtë luftë, po apo jo?” nuk dëgjohet aq qartë.

Ndoshta një nga gazetarët e bën këtë në serinë e pyetjeve, por definitivisht nuk është një pyetje dhe përgjigje pjesë e konferencës, kështu që nuk mund të thuhet se Biden qeshi me atë pyetje. Në rastin konkret, gazetarët hedhin shumë pyetje në të njëjtën kohë, gjegjësisht bërtasin mbi njëri-tjetrin dhe Biden nuk i përgjigjet askujt.

Vihet re se në postimin që po shqyrtojmë ka një ndryshim grafik (përmbajtje e ndryshuar). Toni i videos së njoftimit është ndryshuar dhe nuk përkon me atë të videos origjinale të konferencës për shtyp, të publikuar në revistën prestigjioze Forbes. Audioja është teknikisht e përpunuar, kështu që të krijohet përshtypja se Biden buzëqeshi në një pyetje specifike gazetareske. Por edhe nëse njëri prej gazetarëve do të bënte pyetjen “a dëshiron Biden të fitojë Ukraina”, nuk mund të pretendohet me besim se ai qeshi pikërisht me atë pyetje, duke qenë se pas takimit midis Biden dhe Zelensky (12 dhjetor) nuk kishte asnjë rubrikë zyrtare për pyetje gazetareske, kështu që pas përfundimit të ngjarjes mund të dëgjoni se si gazetarët bërtasin dhe bëjnë shumë pyetje në të njëjtën kohë.