Videoja nuk tregon emigrantët kinezë që ikin nga Rusia

Published on:

Videoja e shpërndarë në postimin që po analizojmë nuk tregon emigrantët kinezë që ikin nga Rusia pas ofertës së Putinit për shtetësi për të huajt që luftojnë për Rusinë. Ai tregon njerëz që udhëtojnë nga Rusia për festat e Vitit të Ri dhe u shfaq në internet disa ditë përpara dekretit të 4 janarit të Putinit që përshpejtonte rrugën drejt shtetësisë për të huajt që bashkohen me ushtrinë ruse. Gjithashtu, Putin nuk ka kërcënuar se do të dërgojë emigrantë që ndodhen në Rusi ilegalisht për të luftuar në Ukrainë.

 

Ne po analizojmë një postim në Facebook që pretendon se emigrantët kinezë po nxitojnë të largohen nga Rusia pasi presidenti rus Vladimir Putin kërcënoi se do t’i dërgonte në vijën e parë të frontit në Ukrainë.

Putini e di se si të merret me emigrantët e paligjshëm. Putin ka kërcënuar se do të dërgojë të gjithë emigrantët e paligjshëm kinezë në vijat e frontit në Ukrainë. Aeroportet kanë parë një rritje të papritur të fluturimeve për në Kinë, thuhet në postim.

Postimi shpërndan gjithashtu një video nga rrjeti social X (ish Twitter), i cili gjithashtu sugjeron se emigrantët po ikin për të shmangur dërgimin në frontin e luftës. Në postimin e X thuhet:

Putin ka kërcënuar se do të dërgojë të gjithë emigrantët e paligjshëm kinezë në vijat e frontit në Ukrainë. Aeroportet panë një rritje të papritur të fluturimeve për në Kinë. 

Më 4 janar 2024, Putin nënshkroi një dekret që lejon shtetasit e huaj që luftojnë për Rusinë në Ukrainë të marrin nënshtetësinë ruse, raportoi Reuters. Masa është një nxitje për të huajt me përvojë ushtarake që t’i bashkohen përpjekjeve ushtarake ruse.

Megjithatë, videoja që shpërndahet në postimin që po analizojmë mund të gjendet në rrjetet sociale përpara datës 4 janar 2024, kur Putini nënshkroi dekretin. Kjo video është postuar më 30 dhjetor 2023 në Douyin, homologu kinez i TikTok-ut, ku përshkrimi i videos thotë se tregon njerëz që udhëtojnë nga Rusia për Vitin e Ri. I njëjti përdorues në përshkrimin e një videoje tjetërnga i njëjti vend, shkruan se tregon portin e lumit Heihe në Kinë, transmeton Reuters.

Përpjekja e Rusisë për të tërhequr të huajt për t’u bashkuar me ushtrinë e saj nuk është gjithashtu e re.

Putin fillimisht filloi të lejojë shtetësinë e shpejtë për të huajt që nënshkruajnë kontrata me ushtrinë ruse në shtator 2022. Në atë kohë, emigrantët që ishin regjistruar për të paktën një vit dhe ishin përfshirë në operacione ushtarake aktive për të paktën gjashtë muaj mund të aplikonin për shtetësi pa qenë nevoja të kishin jetuar në vend për pesë vjet rresht me një leje qëndrimi të përhershme, raporton USA Today.

Në maj 2023, Putin eliminoi kërkesën që të huajt të merrnin pjesë në gjashtë muaj armiqësi aktive përpara se të aplikonin për shtetësi. Dekreti i 4 janarit i Putinit e bëri procesin edhe më të shpejtë, duke thënë se vendimet për aplikimet duhet të zgjasin vetëm një muaj, në vend të tre muajve të zakonshëm.

Nga të gjitha më sipër mund të konkludojmë se videoja e shpërndarë në postimin që po analizojmë nuk tregon emigrantët kinezë që ikin nga Rusia pas ofertës së Putinit për shtetësi për të huajt që luftojnë për Rusinë. Ai tregon njerëz që udhëtojnë nga Rusia për festat e Vitit të Ri dhe u shfaq në internet disa ditë përpara dekretit të 4 janarit të Putinit që përshpejtonte rrugën drejt shtetësisë për të huajt që bashkohen me ushtrinë ruse. Gjithashtu, Putin nuk ka kërcënuar se do të dërgojë emigrantë që ndodhen në vend ilegalisht për të luftuar në Ukrainë. Për shkak të gjithë kësaj, ne e vlerësojmë postimin si të pasaktë.