Zëvendëskryeministri Bislimi nuk ka thënë se “duhet të jemi gati për luftë”

Published on:

Disa media në Kosovë dhe Shqipëri kanë rënë në grackën e keqcitimit që mediumi ukrainas “European Pravda” i ka bërë deklaratës së zëvendëskryeministrit të Kosovës, Besnik Bislimi, ku përmendet lufta me Serbinë. Edhe pse citati më vonë është përmirësuar, lajmi në mediat shqiptare vazhdon të jetë i qasshëm me titullin që u nxor nga deklarata fillestare: “Bislimi: Duhet të jemi gati për luftë”. 

Zëvendëskryeministri i Kosovës, Besnik Bislimi, ka qenë njëri nga biseduesit e artikullit të publikuar në platformën ukrainase “European Pravda”, me titull: “Në pritje të Putinit: Si ka krijuar një zonë gri në Ballkan dëshira e Perëndimit për të mbrojtur pakicat”. Aty, Bislimi flet për ngjarjet e fundit në veriun e banuar me shumicë serbe dhe rreth sulmit terrorist në fshatin Banjskë të Zveçanit më 24 shtator 2024, që ndikoi në tensionimin e raporteve ndërmjet Kosovës dhe Serbisë.

Më 26 prill, “European Pravda”, fillimisht publikoi citatin e Bislimit ku ai flet për luftë me Serbinë. Por, në fjalinë pasuese sqarohet se fjalën e ka për luftë jo konvencionale.

“Ne duhet të jemi gati për luftë. Po, një luftë konvencionale është e pamundur tani sepse ne jemi të mbrojtur nga paqeruajtësit e KFOR-it. Megjithatë, ashtu siç tregoi shembulli i Banjskës, një sulm hibrid gjithmonë mund të fillohet kundër nesh – dhe ne duhet të jemi të përgatitur që kjo të ndodhë përsëri në çdo kohë”, shkruan në versionin e parë të deklaratës.

Por, më pas ndryshohet citati i zëvendëskryeministrit Bisimi me këtë formulim: “Ne duhet të jemi gati për më të keqen… Ka disa elementë që tregojnë se kjo mund të jetë e mundur. Njëri prej tyre është vendosja e trupave rreth kufirit me Kosovën. Serbia ka rreth 48 baza në kufirin me Kosovën, të cilat quhen ’bazat e operimit…, me rreth 6000 ushtarë. Në të njëjtën kohë, Serbia është një satelit i fortë pro-rus në Ballkanin Perëndimor dhe ne e dimë se është në interesin e vërtetë të Rusisë që të hapë një tjetër konflikt edhe më afër BE-së”.

“European Pravda” po ashtu ka shënuar se citati i Bislimit është përmirësuar pas publikimit të artikullit.

Shumica e mediave në gjuhën shqipe që përkthyen lajmin nga mediumi ukrainas, i vunë titujt nga fjalia e parë e Bislimit. Artikulli me deklaratën fillestare të Bislimit u shpërnda nga portale si: “Periskopi”, “Gazeta Blic”, “Gjilani Press”, “Reporteri.com”, “Gazeta Enigma”, me titull: “Bislimi: Ne duhet të jemi gati për luftë”. Lajmi me të njëjtin titull u shpërnda edhe në mediat e Shqipërisë si: “Euronews Albania”, “A2 CNN”.

Veç mediave që shpërndanë titujt për luftën edhe në rrjetet sociale, reagime pati edhe nga opozita. Deputeti i Partisë Demokratike, Enver Hoxhaj, përmes një postimi në Facebook, e ka kritikuar zëvendëskryeministrin Besnik Bislimi për përmendjen e luftës. “Zëvendëskryeministri Besnik Bislimi është shembull tipik i politikanit gjithsesi të padijshëm, që ngatërron kuptimin e qëndrimit politik me ndjeshmërinë e lidhjes me publikun, kur deklaroi në mediumin ukrainas se ‘duhet të jemi gati për luftë‘. Kur negociatori dështon, ai flet për luftën. Me këtë lloj deklarate, Besnik Bislimi e ka shpallë veten negociator të dështuar”, ka shkruar Hoxhaj.

Edhe pas përmirësimit të deklaratës së Bislimit nga mediumi ukrainas, ish-ministri i Jashtëm nuk e ka ndryshuar postimin e tij.

*Ky artikull publikohet në kuadër të Iniciativës Rajonale të Ballkanit Perëndimor kundër dezinformimit. “Qendra kundër dezinformatave në Ballkanin Perëndimor: ekspozimi i ndikimeve keqdashëse përmes gazetarisë mbikëqyrëse.”