Kundërspin: Literatura antisemite nuk gjendet vetëm në Ukrainë dhe ajo nuk mund të jetë justifikim për agresionin rus

Published on:

Nga kërkimi ynë, u bindëm se tre librat e kontestuar nga Ambasada Ruse në Maqedoninë e Veriut mund të blihen në gjuhë të ndryshme në disa vende të huaja, se tirazhet e botimeve të ribotuara janë pothuajse plotësisht të shitura, por edhe se ka debat ekspertësh siç është rasti edhe në Maqedoninë e Veriut, rreth shitjes së tyre. Megjithatë, popullariteti i këtyre dhe librave të tjerë të ngjashëm nuk i bën shoqëritë në të cilat janë botuar si naziste dhe e vetmja gjë e paqartë në të gjithë situatën me postimin në Facebook të Ambasadës Ruse në Shkup është nëse Rusia planifikon të bëjë “shkombëtarizim” edhe në shtete, ndjekur shembullin sikur në Ukrainë.

Ambasada e Federatës Ruse në Maqedoninë e Veriut më 29 mars publikoi një postim në faqen e tyre zyrtare në Facebook, në të cilin shpjegon ekzistencën e nazizmit dhe neo-nazizmit në Ukrainë në vitet 2021-2022.

Në fillim të janarit 2022, një koleksion i letërsisë naziste dhe antisemitike, i përbërë nga librat “Lufta ime” e Adolf Hitlerit, “Judaizmi Ndërkombëtar” i Henry Fordit dhe “Njerëzit-minj” i Orey Walt, dolën në shitje në Hipermarketin e Ukrainës “Epicenter”. Burimi: https://strana.today/…/370487-v-epitsentre-v-prodazhe…

 

[Burimi: Faqja në Facebook  e Ambasadës së Federatës Ruse në Shkup – data: 29.3.2022]

 

KUNDËRSPIN:

Ambasada ruse në Shkup në një postim të publikuar më 29 mars publikoi informacionin se në fillim të janarit 2022, një përmbledhje e literaturës naziste dhe antisemitike, e përbërë nga librat “Lufta ime” të Adolf Hitlerit, “Judaizmi Ndërkombëtar” nga Henry Ford dhe “People – Rats” nga Orei Wall u nxorën në shitje në hipermarketin ukrainas “Epicenter”. Bëhet fjalë për shtrembërim të së vërtetës, dmth spin.

 

Në të vërtetë, Strana.ua më 6 janar 2022 publikoi një tekst, duke informuar se tre librat po shiten në zinxhirin e hipermarketeve “Epicenter”, me çmim prej 1,499 hryvnia ukrainase. Gjithashtu, është e vërtetë se kjo lëvizje e rrjetit ukrainas të supermarketeve nxiti reagimin e komunitetit hebre në Ukrainë, por megjithatë Ambasada e Federatës Ruse në Maqedoninë e Veriut harroi të kujtonte se ky zinxhir hipermarketesh vetëm pak ditë më vonë zyrtarisht kërkoi falje për shitjen e tre librave.

Obozravatel.ua më 12 janar 2022 shkroi për faljen zyrtare të dërguar nga “Epicenter” për komunitetin hebre në Ukrainë, duke shpjeguar se është një platformë shitjesh online, në të cilën produktet mund të shiten nga kompani të tjera. Menjëherë pas reagimit të komunitetit hebre, “Epicenter” hoqi nga shitja librat kontestues. Në të njëjtën kohë, zinxhiri i hipermarketeve shpjegoi se kompania LasKnigas shfaqet si shitëse e literaturës antisemitike. “Epicenter” njoftoi gjithashtu se dënon propagandën e nazizmit dhe fashizmit.

Por, kur bëhet fjalë për shitjen dhe shpërndarjen e literaturës antisemite dhe naziste, Meta.mk kërkoi dhe gjeti botimin në gjuhën ruse të librit të Adolf Hitlerit “Lufta ime”, i cili u botua në shtëpinë botuese T-Oko në Moskë në vitin 1992. Njërin nga botimet e librit kontestues të Adolf Hitlerit, arritëm ta shkarkojmë falas nga interneti në gjuhën ruse në këtë link.

Libri i dytë që arritëm ta gjejmë në rusisht, për të cilin Ambasada Ruse në Shkup thotë se është fakt i nazizmit dhe neonazizmit në Ukrainë, është libri “Njerëzit-minj” nga Orej Vollot, përmbajtja e të cilit është botuar gjithashtu dhe është në dispozicion në gjuhën ruse. Ky libër është botuar nga botuesi rus Svekrasaf në vitin 2010, dhe është gjithashtu i disponueshëm përmes librarisë online combook.ru. Është e vërtetë që kopje të librit nuk mund të blihen online për momentin, por me dërgimin e një e-maili dhe një numër telefoni, shitësi mund të kontrollojë në magazinë për kopjet e mbetura të librit “Njerëzit-minj”.

Librat kontestues për të cilët reagon Ambasada e Federatës Ruse në Maqedoninë e Veriut, jo vetëm që mund të blihen në Rusi, por disa prej tyre mund të blihen edhe në gjuhën maqedonase në vend. Shtëpia botuese “Gjurgja” para disa vitesh botoi librin “Lufta ime” të Adolf Hitlerit (botuar për herë të parë në vitin 2005 dhe është një nga veprat më të shitura në Maqedoni), së bashku me librin “Rendi im i botës” dhe “Çështja hebraike dhe krishterimi” nga Hitleri. Bie në sy se shtëpia botuese “Gjurgja” ka botuar edhe librin “Fjalë që ndryshojnë botën” të presidentit rus Vladimir Putin. Në të janë publikuar citate nga fjalimet e Putinit, me të cilat qëndron “midis politikanëve më të cituar të mëparshëm dhe aktualë botërorë”.

Foto: Printscreen nga postimi i publikuar u Ambasadës Ruse në Shkup

 

Kur bëhet fjalë për tre librat kontestues për të cilët shkruan Ambasada Ruse në Shkup në postimin e saj, një kërkim i thjeshtë në Google zbulon se ka ribotime të literaturës antisemite dhe naziste në shumë vende të botës.

Më 1 qershor 2021, France 24 njoftoi se shtëpia botuese franceze “Fajard” kishte botuar një botim të ri të librit “Lufta ime” e Adolf Hitlerit në frëngjisht. Synimi i botuesit është të “çarmatosë” ideologjinë naziste mes lexuesve francezë, madje e ndryshoi titullin e librit në “Historiciser le mal, une edition critique de Mein Kampf“. Deutsche Welle në gjuhën angleze për këtë botim francez shkruan se do të shtypen vetëm 10 mijë kopje të librit, i cili ishte planifikuar të shitej për 100 euro për kopje, ndërsa fitimi do t’i dhurohet Fondacionit Aushvic-Birkenau (Auschwitz-Birkenau është një nga kampet më famëkeqe gjatë Luftës së Dytë Botërore).

Në fund të gushtit 2021, gazeta londineze “Times” raportoi se libri ishte bërë bestseller veror në Francë, me një shitje pothuajse të plotë prej 10,000 kopjesh dhe porosi nga “Fajard” për një botim të dytë.

“Lufta ime” e Adolf Hitlerit është ribotuar në vitin 2016 në Gjermani dhe në një vit pas botimit të tij janë shitur 85 mijë kopje të këtij libri, shkruan Deutsche Welle në anglisht. Ribotimi në Gjermani erdhi në fund të vitit 2015, kur skadoi afati 50-vjeçar për zotërimin e të drejtës së autorit për veprën kontestuese, të drejtat e së cilës zotëroheshin nga qeveria bavareze.

Ashtu si në Ukrainë, edhe në Finlandë në fund të dhjetorit 2021 u tërhoq nga shitja libri “Lufta ime” i Adolf Hitlerit, i cili mund të blihej në disa librari online në gjuhën finlandeze. Ky botim finlandez u kritikua nga publiku finlandez se nuk përmbante një parathënie shkencore, pas së cilës u zbulua se botuesi i këtij libri në Finlandë kishte lidhje me një grup neo-nazist në vend që u ndalua në vitin 2020, transmeton yle.fi.

Nga kërkimi ynë, u bindëm se tre librat e kontestuar nga Ambasada Ruse në Maqedoninë e Veriut mund të blihen në gjuhë të ndryshme në disa vende të huaja, se tirazhet e botimeve të ribotuara janë pothuajse plotësisht të shitura, por edhe se ka një debat ekspertësh siç është rasti dhe në Maqedoninë e Veriut për shitjen e tyre. Megjithatë, popullariteti i këtyre dhe librave të tjerë të ngjashëm nuk i bën shoqëritë në të cilat janë botuar si naziste dhe e vetmja gjë e paqartë në të gjithë situatën me postimin në Facebook të Ambasadës Ruse në Shkup është nëse Rusia planifikon të “shkombëtarizojë” vende të tjera, sipas shembullit të Ukrainës.

Ndryshe, Ambasada e Federatës Ruse në Maqedoninë e Veriut në periudhën pas fillimit të pushtimit rus të Ukrainës më 24 shkurt 2022 publikon vazhdimisht postime në Facebook, në të cilat, siç pretendojnë ata, “me fakte ekspozojnë ekzistencën e nazizmit dhe neo-nazizmi në Ukrainë në periudhën 2021-2022”. Sipas këndvështrimit rus, prania dhe aktivitetet ushtarake të ushtrisë ruse në territorin e huaj në Ukrainë është “operacion ushtarak për shkombëtarizimin dhe çmilitarizimin” e këtij vendi.

Megjithatë, duke pasur parasysh faktet e mësipërme, mund të vlerësohet se postimi për shitjen e literaturës antisemite dhe naziste nga zinxhiri ukrainas i hipermarketeve “Epicenter” duhet t’i shërbejë makinerisë propagandistike ruse si bazë për të justifikuar “operacionin ushtarak të shkombëtarizimit dhe çmilitarizimit” të Ukrainës në sytë e opinionit në Maqedoni. Ashtu siç veprimet ushtarake të Rusisë në Ukrainë janë përshkruar nga shumica e vendeve në botë si “agresion ushtarak” ose “pushtim ushtarak”, ashtu edhe postimi i Ambasadës Ruse në Maqedoninë e Veriut për shitjen e tre librave kontestues në Ukrainë, mund të vlerësohet si spin.


Qries

Të gjitha komentet dhe vërejtjet në lidhje me këtë dhe artikujt e tjerë të Vërtetmatës-it, kërkesat për korrigjime dhe sqarime, si dhe sugjerimet për verifikimin e deklaratave të politikanëve dhe premtimeve të partive politike, mund t’i dorëzoni përmes këtij formulari