Simboli ushtarak rus “Z” nuk lidhet me krishterimin ortodoks

Published on:

 Shkronja Z nuk ka absolutisht asnjë lidhje me simbolet e fesë ortodokse, as me Trininë e Shenjtë. Një teori e tillë nuk është shpërndarë asnjëherë në publik dhe as dikush nga pala ruse nuk e ka ndarë ndonjëherë si të vërtetë. Është gjithashtu krejtësisht e rreme të pretendosh se “Z” është një simbol i lashtë i krishterë ortodoks, Nuk ka asnjë provë që në krishterimin ortodoks kjo shkronjë, në shkrimin latin, të ketë ndonjë kuptim. Sipas shpjegimit të Ministrisë ruse të Mbrojtjes, e cila, pas një sërë spekulimesh, njoftoi në kanalin e saj në Instagram se Z qëndron për “Za pobedu” (“për fitoren”) dhe V “fuqia e së vërtetës”.

 

 

Një postim në Facebook pretendon në mënyrë të rreme se shkronja”Z” në luftëtarët rusë që luftojnë në luftën në Ukrainë është një simbol i krishterë.

Çfarë do të thotë emblema dhe shenja “Z”, të cilat luftëtarët rusë e shfaqin me krenari?

“Z” është një simbol i lashtë i krishterë ortodoks shumë i rëndësishëm për popujt sllavë pasi siguron mbrojtje nga forcat e errëta.

Shiriti i sipërm i shkronjës “Z” përfaqëson Qiellin dhe Zotin.

Diagonale: e Frymës së Shenjtë që bashkon dhe mbyll njëkohësisht hapësirën midis qiellit dhe tokës, duke penguar të keqen të hyjë.

Ky simbol i lashtë është lutja më e vjetër sllave që praktikohet sot si: “Në emër të Atit dhe të Birit dhe të Shpirtit të Shenjtë, Amen”.

Prandaj e urrejnë dhe duan ta heqin qafe”.

RUSI+MAQEDONI, thuhet në postim.

Kanë kaluar më shumë se dy vjet që kur Rusia filloi agresionin e saj ushtarak kundër Ukrainës, e cila është një vend i pavarur dhe sovran. Kur filloi pushtimi i Rusisë, pajisjet ushtarake u panë të shkruara me simbolin “Z” si dhe shkronja të tjera, duke përfshirë O, X, A dhe V. Shkronjat që shiheshin në pajisje zakonisht kornizoheshin nga katrorë, trekëndësha dhe forma të tjera me ngjyra. Simboli “Z” u pa fillimisht në tanket ruse dhe automjetet e tjera ushtarake, por u miratua shpejt jashtë zonës së luftës si një shenjë e mbështetjes për pushtimin e Rusisë në Ukrainë. Kjo shkronjë “Z” në alfabetin latin, përveç tankeve, është parë në Rusi në makinat e njerëzve, e lyer me spërkatje në ndërtesa, e printuar në bluza të shitura në dyqanet e suvenireve në qytetet ruse, madje edhe në rrjetet sociale të mbështetësve të luftës. Kjo letër u bë shpejt një simbol dallues dhe ogurzi i mbështetjes për pushtimin rus të Ukrainës.

Analistët dhe ekspertët ushtarakë vunë re për herë të parë shkronjën misterioze në formë Z të vizatuar me dorë mbi tanket ruse dhe kamionët ushtarakë të grumbulluar në kufirin ukrainas më 19 shkurt 2022, duke çuar në spekulime të përhapura midis ekspertëve perëndimorë se çfarë kuptimi kishte.

Por çfarë përfaqëson kjo shenjë?

Pasi u vu re se përdorej masivisht, ekspertët filluan të pyesin dhe analizojnë se çfarë do të thotë. Megjithatë, asnjë nga teoritë nuk përfshin atë të përmendur në postimin në Facebook që është objekt i këtij shqyrtimi. Shkronja Z nuk ka absolutisht asnjë lidhje me simbolet e fesë ortodokse, as me Trininë e Shenjtë. Një teori e tillë nuk është shpërndarë asnjëherë në publik dhe as dikush nga pala ruse nuk e ka ndarë ndonjëherë si të vërtetë. Është gjithashtu krejtësisht e rreme të pretendosh se “Z” është një simbol i lashtë i krishterë ortodoks. Nuk ka asnjë provë që në krishterimin ortodoks kjo shkronjë, në shkrimin latin, të ketë ndonjë kuptim.

Teoria më e njohur për shkronjën “Z”, sipas ekspertëve ushtarakë, është se shkronjat shkruhen sipas zonave përkatëse ku zakonisht vendosen trupat ruse, me Z që potencialisht qëndron për Perëndimin.

Të tjerë besojnë se shkronjat janë vizatuar në një përpjekje për të shmangur zjarrin e armikut, ndërsa disa ekspertë ushtarakë rusë pro-Kremlinit spekulojnë se shkronja Z qëndron për emrin e presidentit ukrainas Volodymyr Zelensky dhe shkronja V për Vladimir Putin.

Por teoria më e mundshme në lidhje me këtë letër është shpjegimi i dhënë nga vetë Ministria ruse e Mbrojtjes, e cila nuk komentoi asnjë nga teoritë dhe në vend të kësaj, pas një sërë spekulimesh, njoftoi në kanalin e saj në Instagram se Z do të thotë “Za pobedu” (“për fitore”) dhe V “fuqia e së vërtetës”.

Postimet e tjera të Ministrisë së Mbrojtjes Ruse përdorin fraza si “për paqe”, “për të vërtetën”, të gjitha duke filluar me të njëjtin karakter “Z”. Të tjerë përdorin “z” në mes të fjalës “çmilitarizim” dhe “denazifikim” – disa nga arsyet që presidenti rus përmendi si justifikim për pushtimin e Ukrainës.

Shkronja “Z” e shkruar në latinisht, nuk ka asnjë lidhje me fenë ortodokse. Nuk ka asnjë kuptim fetar, as nuk ka lidhje me trininë e shenjtë. Prandaj, ne e vlerësojmë këtë postim si të pavërtetë.